1. Discover Lexus
  2. Lexus 30 rokov uspechov
VYBERTE SI
NOVINKY LEXUS

TRI DEKÁDY SVETOVÝCH PRVENSTIEV SPOLOČNOSTI LEXUS

Neustále sa snažíme zdokonaľovať – samých seba, naše procesy, naše produkty – s cieľom vylepšiť skúsenosti našich zákazníkov. Našou snahou zakaždým hľadať spôsoby, ako zlepšiť to, čo robíme, sme sa stali architektmi inovácie, ktorí sústavne skúmajú nové nápady a príležitosti.
Naša snaha o zlepšenie priniesla množstvo technológií, ktoré boli svetovou novinkou.
Pozývame vás, aby ste objavili 30 inovácií, ktoré sme priniesli svetovému automobilovému priemyslu.

 

1. PRVÝ LUXUSNÝ CROSSOVER: Pôvodný Lexus RX 300, uvedený na trh v roku 1998, bol prvým luxusným crossoverom na svete. Vytvoril nový segment trhu, v rámci ktorého si dnes konkurujú všetci významní výrobcovia prémiových vozidiel.

2. PRVÉ HYBRIDNÉ LUXUSNÉ AUTO NA SVETE: Model RX 400h sa v roku 2005 stal celosvetovo prvým luxusným hybridným vozidlom s revolučným systémom pohonu, ktorý spájal 3,3-litrový zážihový motor V6 s výkonným elektromotorom. Spoločne poskytovali výkon 273 koní (DIN) a hladkú, kultivovanú a tichú jazdu, ktorá sa ideálne hodila k vozidlu prémiovej kvality.

3. PLNE HYBRIDNÁ POHONNÁ JEDNOTKA V8: Model LS 600h, predstavený v roku 2007, bol prvým vozidlom na svete s plne hybridnou pohonnou jednotkou V8, ktoré mohlo svojím výkonom konkurovať modelom s klasickým motorom V12.

4. NASTAVITEĽNÝ VOLANT SO ZABUDOVANÝM AIRBAGOM SRS: Lexus LS 400 z roku 1989 bol prvým vozidlom, ktoré malo volant so zabudovaným airbagom doplnkového záchytného systému (SRS) a tiež široký rozsah nastavení sklonu a vysunutia.

5. OSOBNÝ KLIMATIZAČNÝ ASISTENT: Osobný klimatizačný asistent od spoločnosti Lexus je viaczónový klimatizačný systém s automatickým nastavovaním funkcií vyhrievania a chladenia kabíny, sedadiel a volantu, čo zaručuje optimálny teplotný komfort pre všetkých cestujúcich na každých podmienok.

6. SATELITNÁ NAVIGÁCIA V ŠTANDARDNEJ VÝBAVE: Model LS 400 s európskou špecifikáciou z roku 1998 bol prvým automobilom na svete, ktorý ponúkal satelitnú navigáciu v štandardnej výbave.

7. DIFERENCIÁL SO SMEROVANÍM KRÚTIACEHO MOMENTU V MODELI RC F: Model RC F je celosvetovo prvý športový automobil s motorom vpredu a pohonom zadných kolies, ktorý má vo výbave diferenciál so smerovaním krútiaceho momentu. Táto konštrukcia využíva niekoľko spojok s viacerými kotúčmi, pomocou ktorých rozdeľuje krútiaci moment medzi zadné kolesá.

8. ZVUKOVÁ TECHNOLÓGIA CLARIFI: Najnovšie prémiové audiosystémy Mark Levinson navrhnuté špeciálne pre modely značky Lexus využívajú svetovú novinku, technológiu ClariFi, ktorá analyzuje a vylepšuje kvalitu všetkých typov komprimovaných, digitálnych hudobných zdrojov.

9. LUXUSNÝ ŠPORTOVÝ HYBRID S POHONOM ZADNÝCH KOLIES: Lexus skonštruoval prvé hromadne vyrábané luxusné športové hybridné vozidlo s pohonom zadných kolies na svete – GS 450h z roku 2007.

10. OSEMSTUPŇOVÁ AUTOMATICKÁ PREVODOVKA: Lexus LS 460 priniesol v roku 2006 premiéru prvej osemstupňovej automatickej prevodky na svete. Táto prevodovka bola neskôr upravená pre rôzne ďalšie modely Lexus s pohonom zadných kolies.

11. ŠPECIÁLNA TOVÁREŇ NA VÝROBU POHONNÝCH JEDNOTIEK: Továreň Lexus v japonskom meste Kokura je prvou výrobnou prevádzkou na svete, ktorá sa špecializuje na výrobu hybridných pohonných jednotiek. Montážna linka využíva systém pretlaku vzduchu, ktorý zabraňuje kontaminácii súčastí hybridného systému vzduchom prenášanými časticami.

12. DVOJKOMOROVÝ AIRBAG SPOLUJAZDCA: V roku 2005 sa Lexus IS druhej generácie stal prvým autom na svete, ktoré ponúkalo dvojkomorový airbag spolujazdca. Bol navrhnutý tak, aby pri náraze poskytoval lepšiu ochranu krku a pliec.

13. ÚČINNÁ RECYKLÁCIA HYBRIDNÝCH AKUMULÁTOROV: Lexus sa stal priekopníkom recyklácie nikel-metal-hydridových akumulátorov zo svojich hybridných vozidiel a prvým výrobcom, ktorý zaviedol systém zhodnocovania neodýmu a dysprózia, kovov vzácnych zemín používaných v magnetoch elektromotorov hybridných vozidiel. Okrem toho sa zriadili unikátne podniky na recykláciu spečeného karbidového odpadu na volfrám, ktorý sa následne využíva na výrobu mimoriadne odolných karbidových nástrojov.

14. TLMIACA DOSKA HYBRIDNÉHO HNACIEHO ÚSTROJENSTVA: Nasávací systém pohonnej jednotky Lexus Hybrid Drive v modeli CT 200h bol navrhnutý s využitím špeciálneho pórovitého materiálu na výrobu prvej tlmiacej dosky na svete. Výsledkom je tichšia jazda, ale s príjemným zvukom nasávania do motora.

15. VOLANT Z BAMBUSU: Lexus GS bol prvým automobilom, v ktorom ste si mohli vybrať volant vyrobený z udržateľného bambusu.

16. OBSLUHA PÁKOVÝM OVLÁDAČOM ROZHRANIA REMOTE TOUCH INTERFACE: Rozhranie Remote Touch Interface od spoločnosti Lexus predstavovalo celosvetovo prvý ovládač, ktorý využíval posuvný mechanizmus pákového ovládača. Fungoval veľmi podobne ako počítačová myš a slúžil na obsluhu multimediálneho systému vozidla.

17. OCENENIE QUIET MARK PRE MODEL CT 200H: Model CT 200h bol prvý automobil, ktorý získal prestížne ocenenie Quiet Mark od britského združenia za zníženie hlučnosti (Noise Abatement Society), ako uznanie za jeho prispenie k sluchovo kvalitnejšiemu prostrediu.

18. ČELNÉ SKLO S NÍZKYM ODRAZOM: Model LS 430 tretej generácie mal vo výbave čelné sklo s nízkym odrazom. Špeciálna vrstva aplikovaná na skle pomáhala znižovať oslňovanie pri jasnom slnečnom svetle – čo bolo obzvlášť užitočné vo vozidlách so svetlou palubnou doskou.

19. LASEROVÉ ZVÁRANIE SKRUTIEK: Technológia laserového zvárania skrutiek využíva veľmi presné laserové lúče, pomocou ktorých vytvára dokonalé bodové zvary okolo panelových spojov, čím sa dosahuje najvyššia možná presnosť a tuhosť karosérie. Prvýkrát sa tento postup zaviedol v roku 2007 pri výrobe štvrtej generácie modelu LS.

20. INTEGRÁCIA SÚČASTÍ MOTORA: 2,0-litrový štvorvalcový motor v modeli Lexus NX ako prvý na svete kombinuje vodou chladenú hlavu motora s integrovaným výfukovým potrubím s redukciou 4 na 2 a dvojkomorovým turbodúchadlom Twin-scroll.

21. NEBÝVALÝ ÚSPECH V PRIESKUMOCH SPOKOJNOSTI AGENTÚRY J.D. POWER AND ASSOCIATES: Pre Lexus je mimoriadne dôležité poskytnúť majiteľom jedinečný zážitok, čo má za následok nevídaný zoznam úspechov v prieskumoch spokojnosti zákazníkov. Napríklad v Spojenom kráľovstve v roku 2014 sa Lexus stal prvou automobilovou značkou, ktorá sa ocitla v čele každoročného prieskumu WhatCar?/J.D. Power až 12 rokov po sebe. V roku 2019 kraľovala značka Lexus v americkej štúdii spoľahlivosti vozidiel U.S. Vehicle Dependability Study agentúry J.D. Power ôsmy rok po sebe.

22. AERODYNAMICKÉ ODVETRÁVANÉ DISKY KOLIES: Pokročilý balík aerodynamických prvkov navrhnutý pre kompaktný crossover Lexus UX ponúka ako svetovú novinku aerodynamické odvetrávané disky kolies. Tieto disky majú na lúčoch klapky na usmernenie prúdiaceho vzduchu a zvýšenie prítlaku, čo prispieva k stabilite pri brzdení, lepšiemu chladeniu bŕzd a zníženiu vírenia vzduchu pozdĺž bokov vozidla.

23. AKTÍVNY ASISTENT RIADENIA: Nový Lexus LS 500h má ako prvý na svete vo výbave systém aktívneho asistenta riadenia, ktorý dokáže rozpoznať, ak sa dá bezprostredne hroziacej zrážke zabrániť automatickým zásahom do riadenia. Systém nielenže upozorňuje vodiča a brzdí, ale dokáže tiež manévrovať okolo iného vozidla alebo chodca, aby zabránil nehode.

24. DIGITÁLNE VONKAJŠIE SPÄTNÉ ZRKADLÁ: Nový sedan Lexus ES bol prvým sériovo vyrábaným vozidlom, ktoré malo namontované digitálne vonkajšie spätné zrkadlá. Modely pre japonský trh sú dostupné s malými kamerami na predných dverách, ktoré v reálnom čase posielajú obraz do päťpalcových monitorov umiestnených v kabíne v spodnej časti predných stĺpikov karosérie. Kamery sú navrhnuté tak, aby fungovali rovnako za každých poveternostných podmienok, pričom po aktivácii smerových svetiel automaticky zväčšia obraz.

25. PRVÝ REKLAMNÝ FILM NAPÍSANÝ UMELOU INTELIGENCIOU: V roku 2018 spoločnosť Lexus nechal vytvoriť prvý reklamný film, ku ktorému napísala scenár umelá inteligencia. Film Poháňaný intuíciou, v réžii oscarového režiséra Kevina MacDonalda, bol vytvorený pre kampaň pri príležitosti uvedenia nového sedanu ES na európsky trh.

26. DOKUMENTÁRNY FILM S DĹŽKOU 60 000 HODÍN: „Takumi – 60 000-hodinový príbeh o prežití ľudského remesla“ je dokumentárny film, ktorý zobrazuje históriu japonských remeselných majstrov Takumi a ich výnimočné odhodlanie učiť sa. Režisér Clay Jeter vytvoril špeciálny 60 000-hodinový zostrih filmu, čo zodpovedá času, ktorý majster Takumi potrebuje na osvojenie svojho umenia, aby získal špeciálny status umelca.

27. HOVERBOARD LEXUS: V roku 2015 vytvorila spoločnosť Lexus prvý hoverboard na svete poháňaný supervodičmi chladenými kvapalným dusíkom a permanentnými magnetmi. Tento pozoruhodný počin technickej vynaliezavosti a inovácie bol vyrobený pre kampaň značky Lexus s názvom „Amazing in Motion“. Na špeciálne navrhnutej trati v Barcelone si na ňom zajazdil majster v skateboardingu Ross McGouran.

28. MOTOR S NAJVYŠŠOU TEPELNOU ÚČINNOSŤOU NA SVETE: 2,5-litrový zážihový motor, ktorý je súčasťou hybridnej pohonnej jednotky bez nutnosti dobíjania modelu ES 300h, dosahuje vyššiu tepelnú účinnosť než ktorýkoľvek iný motor v tejto triede. S nominálnou hodnotou 41 percent pri špecifickom výkone motora 52 kW/l dokáže z každej kvapky paliva vyťažiť viac využiteľnej energie.

29. SYSTÉM ADAPTÍVNYCH DIAĽKOVÝCH SVETIEL BLADESCANTM: Nový model Lexus RX disponuje svetovou novinkou, ktorou je systém adaptívnych diaľkových svetiel BladeScan. Táto technológia dáva LED svetlometom ostrejšie a širšie svetlo pomocou rotujúcich zrkadiel v tvare lopatiek.

30. 1,6 MILIÓNA PREDANÝCH LUXUSNÝCH HYBRIDNÝCH VOZIDIEL: Lexus sa stal prvou automobilkou, ktorá predala milión hybridných luxusných vozidiel. Tento míľnik dosiahla v apríli 2016. Dnes už sa celkový globálny predaj vyšplhal na viac ako 1,6 milióna.