1. Discover Lexus
  2. Tattooed car
VYBERTE SI

LEXUS PREDSTAVUJE PRVÉ TETOVANÉ AUTO NA SVETE

Táto jedinečná interpretácia kompaktného SUV UX je jediná svojho druhu a vytvorila ju popredná londýnska tetovačka Claudia De Sabe.

Claudia použila čisto biele auto ako „maliarske plátno“ a vŕtačku Dremel namiesto jemnej tetovacej ihly a vytvorila široký dizajn s vyobrazením kapra koi po celej dĺžke vozidla. Motív koi je známy z tradičného japonského umenia a reprezentuje vlastnosti ako šťastie a vytrvalosť.

Claudia pomocou vŕtačky Dremel odvŕtala povrchový lak a odhalila kovovú vrstvu pod ním, kde vytvorila zložitý obrazec, a potom ručne aplikovala päť litrov vysokokvalitného náteru na automobily, aby zvýraznila detaily. V rámci posledných úprav použila zlaté plátky, ktorými zvýraznila akcenty a dodala dizajnu výraznejší 3D efekt. Až potom sa na celé vozidlo aplikoval ochranný lak, aby s ním bolo možné jazdiť po cestách.

Celý proces, od počiatočných nákresov až po záverečný punc, trval pol roka, pričom samotné „tetovanie“ autorka vytvorila v priebehu piatich dní, z ktorých každý pozostával z ôsmich hodín intenzívnej práce. Bolo to fyzicky náročné vzhľadom na vibrácie vŕtačky a prácu s objektom, ktorý na rozdiel od ľudského zákazníka nebolo možné v priebehu práce posunúť do pohodlnejšej polohy. Podobne to bolo aj v prípade akejkoľvek drobnej chybičky, ktorá sa pri tetovaní na ľudskom tele dá ľahko opraviť a zapracovať do vzoru alebo s ním farebne zosúladiť – avšak vzor „vyrytý“ vŕtačkou do karosérie si vyžadoval absolútnu presnosť.

Tetované vozidlo UX nemá cenovku, ale odhaduje sa, že táto práca na zákazku by stála viac ako 120 000 libier (takmer 133 000 eur).

Claudia po prvý raz uplatnila svoje zručnosti na kov namiesto ľudskej kože a v tejto unikátnej objednávke našla tak podobnosti ako aj nové výzvy.

„Keď tetujete človeka, musíte myslieť na svaly a tkanivá pod kožou. V prípade auta išlo o karosériu a o to, ako mení tvar na ráme,“ vysvetľuje Claudia, ktorej pri práci pomáhal jej manžel Jutaro, rodený Japonec.

„Najlepšie na tetovaní modelu Lexus UX a zároveň dôvodom, prečo bolo ideálne pre tento projekt, bol jeho aerodynamický tvar. Všetko od bočných línií karosérie až po tvar okien – všetko je skrátka veľmi dynamické a krásne. Dokonale sa hodil pre dizajn i samotný koncept,” hovorí Claudia, spoluzakladateľka tetovacieho štúdia Red Point v londýnskej štvrti Islington.

Tento projekt je poctou remeselnému majstrovstvu takumi, ktoré sa uplatňuje pri každom vozidle Lexus. Jeho dôkazom sú dizajnové detaily a bezchybná povrchová úprava, ktorá sa dosahuje pomocou ľudských zručností zdokonalených rokmi špeciálneho výcviku a usilovného cvičenia. Rovnako aplikuje spoločnosť Lexus do dizajnu svojich vozidiel aj tradičnú japonskú estetiku. V modeli UX ju vidno v prvkoch, ako je napríklad zrnitá úprava obloženia kabíny v štýle papiera waši či plynulý prechod interiéru a exteriéru v oblasti čelného skla, v ktorom sa odrážajú architektonické prvky koncepcie jednoliatosti engawa prítomné v japonských domácnostiach.